- Voorkomen criminaliteit en voorkomen en bestrijden overlast.
Wat willen wij bereiken en wat gaan we doen?
Activiteit/doel begrotingsjaar 2021
Resultaat begrotingsjaar 2021
Gebiedsagenten, overige politiemedewerkers en gemeentelijke opsporingsambtenaren (boa’s) zetten gericht in op voorkomen van incidenten, overlast en criminaliteit op locatie.
Door samenwerking met alle betrokken partijen, informatiedeling, vroegsignalering, intelligence gestuurd werken, bewust-wording, wegnemen van 'oorzaken', inzet van technische hulpmiddelen, verminderen van gelegenheidsfactoren, toezicht en controle, handhaving e.d. wordt ingezet op het voorkomen van overlast en criminaliteit
Inzet van buurtbemiddeling.
Buurtbemiddeling wordt ingezet waar mogelijk.
Activiteiten jeugdoverlast:
- Betrekken van en ouders verantwoordelijk maken voor voorkoming van jeugdoverlast
- Integrale samenwerking en inzet van jongerenwerk(st)ers, bureau Halt, Zorg- & Veiligheidshuis, scholen, bewoners, politie, e.a. om de overlast/criminaliteit te voorkomen en verminderen.
Door inzet van bureau bureau Halt (o.a. voorlichting op scholen); stopgesprekken met betrokken; gesprekken met ouders; integrale samenwerking met het Zorg- & Veiligheidshuis Kennemerland; gericht toezicht door de boa's, jongerenwerk en politie op ‘overlast gevende’ hangplekken; controles van kluisjes op voortgezet onder- wijsscholen; vroegsignalering van 'probleem' kinderen/gezinnen, informatiedeling, samenwerking met betrokken partijen zoals de leerplichtambtenaar, CJG. etc., wordt ingezet op preventie en voorkoming van jeugdoverlast/-criminaliteit.
Activiteiten veiligheid woonomgeving:
- Voortzetten inzet en aanpak van personen met verward gedrag en zorgmijders door vroegsignalering en zorgaanbod voorkomen van incidenten/ geestelijke gezondheidsproblematiek e.d.
- Samenwerking voortzetten tussen: gemeente, handhavers en toezichthouders, instellingen, bewoners, verenigingen, ondernemers en scholen.
Door het zogenoemde 'vroegsignalerings- overleg' (partners: politie, GGD, GGZ en Verslavingszorg), wordt aan betrokkenen hulp aangeboden in het zorgdomein. Het Sociaal Team is hierbij lokaal actief betrokken.
Via het Regionale Platform Criminaliteits-beheersing NH en het lokale platform Keurmerk Veilig Ondernemen worden ondernemers breed geïnformeerd over activiteiten t.b.v. verbetering van het ondernemersklimaat en worden agressie- en overvaltrainingen aangeboden. Samenwerking met andere partijen, bewoners, scholen vindt structureel plaats.
Activiteiten veilig strand
- Voortzetting samenwerking gemeente, politie, brandweer, GGD, reddings-brigade, ondernemers, etc.
- Voortzetting samenwerking reddings-brigade.
In diverse gremia vindt continue samenwer- king plaats, zowel via overleggen, bezoeken, als oefeningen. Diverse samenwerkings- (werk)afspraken zijn schriftelijk vastgelegd. De samenwerking met de Vrijwillige Bloemendaalse Reddingsbrigade is gebaseerd op een convenant.
Continue communicatie met bewoners en ondernemers over preventie van en veel voorkomende criminaliteit en brandpreventie maatregelen.
Via websites, het Weekblad, andere media kanalen, (voorlichtings)bijeenkomsten is er frequent aandacht voor preventie maat-regelen.
Letsel-, economische -, financiële -, milieu -, natuur -, gezondheidsschade en andere vitale belangen beperken.
De overheid, ondernemers, bedrijven, instellingen en burgers dienen hier allemaal een bijdrage aan te leveren.
Aanpakken van ondermijnende activiteiten
Door middel van een combinatie van een bestuurlijk, strafrechtelijk, fiscaal en privaatrechtelijk instrumentarium wordt ondermijnende criminaliteit aangepakt. Aandacht voor een weerbare samenleving/ overheid is hierbij essentieel.
Jaarlijkse rapportage van de brandweer over het aantal gehouden controles, interventies, steekproefcontroles, thema- en meervoudige controles.
De brandweer verstrekt tussen- en jaarrapportages over hun activiteiten en deze worden vervolgens besproken op basis waarvan zo nodig extra inspanningen worden gepleegd.
- Effectief maatregelen nemen bij incidenten, rampen en crisissituaties.
Wat willen we bereiken en wat gaan we doen?
Activiteit/doel begrotingsjaar 2021
Resultaat begrotingsjaar 2021
Iedereen die betrokken is bij rampenbestrijding informeren en instrueren.
Het structureel deelnemen aan en leveren van een bijdrage aan een effectieve en efficiënte organisatie, waarbij opleiden en oefenen centraal en gezamenlijk wordt geregeld en uitgevoerd.
Bij crises deelnemen aan de crisisorganisatie van de Veiligheidsregio Kennemerland.
Bij een crisis vindt primair inzet plaats door de hulpverleningsorganisatie en vanuit de gemeenten door functionarissen die hard piket hebben.
Nieuwbouw brandweerpost Bennebroek.
Project in ontwerpfase. Selectie architect, (voor)ontwerp en vergunningaanvraag.
- Integraal handhaven en toezicht houden.
Wat willen we bereiken en wat gaan we doen?
Activiteit/doel begrotingsjaar 2021
Resultaat begrotingsjaar 2021
Project ‘Brandveilig Leven’ continueren.
Het project wordt voortgezet en heeft als doel om het aantal slachtoffers door brand of koolmonoxidevergiftiging te voorkomen.
Specifieke aandacht voor handhaving Veiligheid woonomgeving. TopHIC aanpak van veelplegers in het Zorg- & Veiligheidshuis.
Stelselmatige daders of veelplegers krijgen 'extra' aandacht vanuit de strafrecht en zorgketen. Zorg prevaleert indien mogelijk.
Integraal handhaven en toezicht uitvoeren. Boa’s en andere gemeentelijke toezichthouders zoals politie en brandweer oefenen dagelijks hun taken uit, te weten het voorkomen en bestrijden van parkeeroverlast, vandalisme, geluidsoverlast, illegale bouw, milieu afval en controleren op brandveiligheid.
Jaarlijks verslag van de handhavings-resultaten; opstellen veiligheidsanalyse en actualiseren veiligheidsbeleid.
Specifieke aandacht voor jeugdoverlast.
Verminderen van het aantal meldingen/ incidenten jeugdoverlast, doorverwijzingen naar en interventies door bureau Halt.
Gericht toezicht op de diverse handhavingsgebieden.
Inzichtelijk maken van de bestede uren en activiteiten.